Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Ştef: „Nu acceptăm un centru pentru refugiaţi la Tăşnad”!
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Decembrie 2015

Pentru a clarifica situaţia centrului de refugiaţi pe care Guvernul are intenţia să-l înfiinţeze la Tăşnad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, şi primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, au susţinut împreună o conferinţă de presă chiar la faţa locului.

Din toate zvonurile alarmiste care au circulat în ultimele zile pe această temă, adevărul este că Ministerul de Interne a aprobat finanţarea pentru amenajarea unui centru de refugiaţi ce ar avea capacitatea de a găzdui 150 de persoane, însă ar fi doar o soluţie de rezervă, în cazul ipotetic în care România ar trebui să găzduiască un număr mare de imigranţi, care ar umple cele şase asemenea centre ce funcţionează deja în alte localităţi ale ţării.

Clădirea, acum dezafectată, care ar urma să găzduiască eventualii refugiaţi, se află în incinta fostului centru de instruire a jandarmilor, aflat în proprietatea Ministerului de Interne, la o distanţă de vreo 200 metri de ştrandul din staţiunea balneară, în imediata vecinătate a pensiunilor şi motelurilor din zonă.

Atât preşedintele CJ Adrian Ştef, cât şi primarul Vasile Mitraşca şi-au exprimat dezacordul faţă de această decizie a Ministerului de Interne şi au anunţat că vor face toate demersurile necesare pentru a informa conducerea Guvernului şi chiar Preşedinţia de efectele negative pe care le-ar avea o asemenea investiţie la Tăşnad.

„Noi am aflat din presă despre acest proiect, dar vreau să fie foarte clar că nu suntem de acord cu el. Am făcut foarte multe investiţii pentru dezvoltarea zonei în ultimii ani, am ajuns deja la 1.200 locuri de cazare în staţiunea balneară Tăşnad, iar înfiinţarea unui centru de primire a refugiaţilor în imediata ei apropiere ar însemna subminarea economiei oraşului, dar şi a întregului judeţ. Adică ne străduim ani de zile să atragem turişti în regiunea noastră şi iată cu ce ne alegem! Ne trezim că cică suntem marii câştigători ai unui centru pentru găzduirea imigranţilor!

Aş putea fi de acord să ne consultăm atât cu autorităţile locale, cât şi cu cetăţenii şi, împreună cu alte judeţe, să-i împărţim cumva pe eventualii refugiaţi, dar să găsim locuri mai potrivite pentru înfiinţarea unor asemenea centre. Sunt convins că din vreun birou de la Bucureşti, acesta pare a fi locul perfect pentru un centru de refugiaţi, fiind o clădire goală şi abandonată, dar aflată în proprietatea statului, dar la faţa locului lucrurile se văd puţin altfel. Tocmai de aceea voi face toate demersurile necesare să-l informez pe prim-ministru şi pe preşedintele României despre realitatea de aici” – a declarat Adrian Ştef.

El a precizat că locul este cu atât mai inoportun ales cu cât în incinta aceluiaşi post de jandarmi, dar într-o altă clădire, se intenţionează înfiinţarea unui centru de pregătire pentru situaţii de urgenţă, pentru întreaga Regiune de Nord-Vest, iar demersurile pentru realizarea acestui proiect sunt deja în fază avansată.

La rândul lui, primarul Vasile Mitraşca a precizat că, după 15 ani de investiţii şi muncă grea în dezvoltarea staţiunii balneare, în ultimul sezon estival au avut peste 250.000 de turişti, iar impactul înfiinţării unui centru de refugiaţi ar fi catastrofal pentru economia orăşelului.

„Foarte supărător este şi faptul că, deşi trăim într-o ţară democratică, noi, ca autorităţi locale, nu am primit nici o informaţie oficială despre deciziile luate la nivelul Guvernului, chiar dacă noi suntem cei care ar urma să suporte consecinţele. De trei zile suntem supuşi unei presiuni extraordinare din partea tăşnădenilor, care vor să ştie ce se întâmplă, dar nici noi le putem oferi mai multe informaţii decât cele pe care le citim în presă.

Ieri am avut o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care am decis să trimitem un memoriu la instituţiile abilitate ale statului, să cerem lămuriri. Azi am primit un comunicat din partea Prefecturii, în care suntem anunţaţi că hotărârea a fost deja luată în capitală, fără ca pe noi să ne întrebe cineva de sănătate. Dacă lucrurile vor merge aşa, noi suntem hotărâţi să facem chiar referendum, să întrebăm populaţia dacă este de acord sau nu cu înfiinţarea unui asemenea centru la Tăşnad, însă, din câte îmi dau seama din reacţiile din ultimele zile, răspunsul va fi categoric NU” – a subliniat edilul-şef al oraşului Tăşnad.

„Eu cred că nu e încă prea târziu, cred că putem să ne aşezăm la masa negocierilor cu autorităţile centrale, pentru a găsi o soluţie mai potrivită în acest caz. Eu le sugerez, din start, să uite de judeţul Satu Mare când e vorba de asemenea investiţii” – a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean.

1763 vizite
Distribuie pe